Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 12:52 - Забележителности в Сирия-древни паметници, дворци, джамии
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 5274 Коментари: 1 Гласове:
1



 Сирийскатa Арабска Република — държава в Близкия Изток, граничеща с Ливан и Израел на югозапад, с Йордания на юг, с Ирак на изток и с Турция на север. Омива се от Средиземно море на запад.

Населението на Сирия  20,850 млн души (по данни от 31.12.2010 год). Повече от половината сирийци са сунити, но в страната присъстват значителни общини от шиити, исмаилити-низарити и алавити (16 %), различни направления на христианството (10 %).

Съвременната държава Сирия е млада не повече от 60 годни, но цивилизацията се е зародила тук още в четвъртото хилядолетие до новата ера. Столица — Дамаск, един от най- древните постоянно заселени градове в света.  

 

Историята на сирийската цивилизация започва от четвъртото хилядолетие пр. н. е. Археолозите са доказали, че Сирия е люлка на голяма част от древните световни цивилизации. През 2500—2400 г пр. н. е. тук се намира огромната Семитска империя с център Ебла простираща се от Червено море до Закавказието. Езикът Ебла се счита за най- древен в семейството на семитските езици. Тук през 1975 година са намерени над 17 хил. глинени плочки, посветени на занаяти, селско стопанство и изкусво. Сред водещите занаяти в Ебла е обработката на дърво слонова кост,перли. В Сирия тези занаяти се използват и в момента. Други известни градове от тази епоха се отнасят Мари, Угарит и Дура-Европос. 
През XXIII веке пр. н. е. империята е завоювана от Акадите, а столицата е напълно разрушена. След това на територията на Сирия нахлуват ханаанските племена, образуващи множество малки държави. За период между нахлуването на ханаанските племена и завоюването на Сирия през 64 г. пр н. е. от Римската империя нейната територия последователно се намира под власт на вавилони, хиксоси, хети, египтяни, евреи, арамеи, асирийци, вавилонци, перси, гърци, армени.
Oт XVI век пр н. е. на юг съществува град Дамаск, първоначално подчинен на египетския фараон. Сирия заема важно място в историята на христианството — съгласно Библията, Павел приема христианската вяра по пътя за Дамаск, а след това е живял и в Антиохия, където учениците на Христос за първи път се наричат християни.
Древната земя на Сирия съхранява в себе си огромно количество паметници на историята и културата. На тази земе са властвали Финикия, Асирия, Месопотамия, империята на хетите, Рим, Персия, Египет, Вавилон, Дамаското царство, Византия и Арабския халифат и всяка империя е оставяла тук архитектурни следи на своето могъщество.

Дамаск

Дамаск — столица на Сирия. Един от най- старите градове в света.

Първите исторические сведения за Дамаск се отнасят към XV в. пр. н. е., когато града се намира под властта на египетските фараони. Така също е влизал в състава на Асириия, Нововавилонското царство, Персия и империята на Александър Македонски и последвалото го след неговата смърт еллинистическо царство на Селевкидите.

През 85 г пр. н. е. Дамаск е завладян от набатейците, а през 64 г пр н. е. римския пълководец Гней Помпей го присъединява към Римската империя. Тук е била разположена щаб-квартирата на римските легиони, воювали с персите. Тук е роден гръцкия историк и философ Николай Дамаскин.
Първите христиани се появяват в Дамаск през I в. след визитата на апостол Павел. От 661 до 762 г. Дамаск е столица на халифата на династията Омейядов, простирала се от Инд до Пиренеите.

 


Кръстоносците три пъти (1125, 1129, 1148 гг., последния по време на Втория кръстоносен поход) безрезултатно са се опитвали да завземат Дамаск. През 1154 г. Дамаск е завзет от войските на Нур ад-дин Зенгид

През 1300 г. Дамаск е разграбен от монголите. Те са устроили такова клане, че по свидетелство на арабския историк ал-Макризи, «по улиците са текли реки от кръв». През 1400 г. Тамерлан разрушава града до основи.

В Османската империя Дамаск е един от провинциалните центрове, известен само като транзитен пункт за поклонниците, пътуващи за Мека.

Дамаск е един от най-древните градове в света и най- древна от "действащите" столици на планетата (за първи път е споменат в хроники от XV в. пр н. е.). Възникнал на кртстпътя на керванни пътища, Дамаск винаги се е считал столица на търговията на източното Средиземноморие.

Стотици години славаата на майсторите в Дамаск и слуховете за несметните богатства на този пазар са привличали тук в плодородната долина на река Барада и оазиса Гута все нови и нови купувачи. Именно тук според преданията, Каин е убил Авел, тук е погребан легендарния библейски цар Нимрод, тук се е издигал храма на Юпитер Дамаски и тук е приел христианството апостол Павел. 
Уникални обекти, внесени в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, се считат "Стария град" на Дамаск, обграден с римска стена и съхранил на много места доантичната планировка. Тук интересни са античните квартали и Виа-Пекта ("Правата улица"), джамията Омейядов (VIII в., най-голямата джамия в света) с уникални мозайки, мавзолея Салах ад-Дина (1193 г.), в които се съхранява праха на легендарния султан, резиденцията на турския валия - двореца Каср ал-Азем (1749 г., днес тук се намира Музея на изкуствата и народните традиции),тук се съхраняват главата на Св. Йоан Кръстител, катедралния православен - Храм Богородица, подземната църква Св. Анания (тук е кръстен апостол Павел), кулата Баб-Кисан, джамията Такия ас-Сюлеймания (1554 г., счита
се за една от най- красивите в арабския свят), многочисленни средновековни медреси и пазари, в това число и знаменитите Сук-ал-Хамидия с караван-сараем Хан Асад-паша и най-големия пазар за подправки Бзурия.
Крайно интересни са Сейда-Зейнаб (гробницата на внучката на пророк Мохамед), Сейда-Рукийя (гробницата на внучката на халифа Али, дъщерята на Хюсейна), гробището Баб ас-Сагир, на които са погребани множество исторически персони (Биляля Абисинец – сподвижник на пророка Мохамед и първи муедзин на исляма, знаменития учен ал-Фараби и др.), пещерата Магарат ад-Дам (именно в нея Каин убива своя брат) на склоновете на планината Касюн, погребалния саркофаг на Авеля и др.
 
В града има много музеи, както частни, така и държавни, сред които особено се откроява Националния музей, славещ се със събраните уникални експонати от древните цивилизации от Месопотамия до Финикия, събраните първи образци писменост, колекцията от провинциално антично изкуство, знаменитата оръжейна колекция, реконструираната синагога Дура-Еуропос (III в.) с единствените за своето време фрески на теми от Стария завет, а така също разкошна етнографска колекциея. Военният музей в Дамаск се слави с една от най- богатите колекции древно и средновеково оръжие в света. Бимаристан - болница и медицинска академия на средновековен Дамаск, сега – музей на медицинската история с редки експонати.
 
Около столицата са разположени такива известни курортни места, като Забадани, Блудан, Мадая, Букейн и др. Но главни забележителности около Дамаск се считат православния манастир на Седнайската Света Богородица в едноименния град (22 км. от Дамаск) на височина 1 450 м., със знаменитата чудотворна икона, написана по преданията на самия Св. Лука, а така също градчето Маалюля с женския манастир и църквата Св. Сергий.

На 120 км. в южна посока от Дамаска лежи Босра – столицата на римската провинция Арабия, почти напълно построен от черен базалт. Главна забележителност един от най-добре съхранилите се римски театри в света. Театърът е необичен с това, че през V век е бил укрепен и превърнат в цитадела - 9 кули са построени около зданието и дълбок ров. В цитаделата все още можен да се види великолепния театър, разчетен на 15 хил. места

Забележителности на други градове в Сирия

Халеб (Алепо) - втори по величина град в Сирия и един от древните на планетата, чиято история е над 5 хилядолетия. Разположен на 360 км. северно от Дамаск, този древен център на Великия път на коприната е населен предимно с християни и з е известен със своите исторически паметници. Интересни са колоритните стари райони Джейда и Тайба с десетки средновековни домове, керван-сараи (Джумрук, Вазир, Сабун и др.), старите училища, църкви, джамии, много от които се отнасят към периода на XV век, а така също старите открити пазари, които с право се считат за едни от главните забележителности на града (12 км дължина.).
Задължително трябва да се посети построената на мястото на древния акропол Цитадела Алепо (XII в.), явяваща се най- добрия образец средновековно арабско фортификационно изкуство, джамията ал-Джами ал-Кабир ("Голямата джамия", 1090 в.), джамията Джами-Кикан (XIII в., каменен блок с хетска писменост, които е зазидан в стената и послужил, като ключ при разгадаването на хетския език), а така също църквата Калб-Лавзи. Археологическият Музей Алепо се слави с експонати от разкопките от древните месопотамски градове Мари, Ебла и Угарит, а така също голямо количеством скулптури и барелефи, които за украсявали вратите на царския дворец в арамейския Хузан. Добра етнографска експозиция има Музея на Популярното Изкуство и Традиций.
 
Около Алепо на малка територия са се съхранили над сто поселения (Серджила, Ал-Бара, Руейха, Барад, Шеншерах, Бшила, Джерада, Бакирха, Бабиска, Коканая, Маез и др.), отнасящи се към IV-VI век, като някои от тях се намират в такова добро състояние, че ще кажете че са напуснати скоро – съхранили са се жилищни сгради, базилики, ферми, манастири, часовникови кули, гробници, общественни здания, маслинови преси и др. Интересни са десетки дворци от разнлични епохи, разбръснати в пустинните райони около Алепо, църквата Калат-Саман (Св. Симеон, 490 г. от н. е.) на 40 км западно от града, а така също античната стена в Харбак - величественно съоръжение, един от немного съхранилите се в света образци на антична напоителна система

На 40 км на юг от Алепо лежат руините на столицата на държават от II хил. пр. н. е. - Ебла (Тел-Мардих). Някога колосалния град днес интензивно се изследва от археолози, вече са открити за света дворцовата библиотека, съдържаща над 17 хил. глинени таблички (в това число най-ранния от известния днес речник).

В наши дни тук на площ от 6 кв. км. са разположени колосални археологически участъци, включващи заобиколения с висока стена храмов комплекс Бела (Ваала), голямата Колонада напречна на главната улица, украсена с надписи, прославяща легендарната царица Зенобию, терми, търговския площад, Сената, театъра и други общественни здания от гръцкия период, укрепения римски лагер с преториума и триумфалната арка, руините на античните жилищни домове с големи мозаични пана, долината на гробниците с уникалните "многослойни погребения" хипогеум. И това е само малка част от скритите засега под пясъците на пустинята древни съоръжения. Заслужават внимание Палмирския Музей с археологическата колекция и  Храма Бела, а така също руините на охранителната арабска крепост Калат ибн-Маан (XVII в.). Палмира от 1980 г. е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. 
На 160 км. Северно от Палмира лежи Расафа (древния Сергиополис). Ограден със стена мъртъв град в пустинята известен като място, където е бил екзекутиран и погребан Св. Сергий.
Канават (древната Канафа) известна със своите руини на базилика от VI век, преустроена от античен храм на Хелиос (II в.) и малък храм от II век в околностите. Мари (Тел-Харири) - столица древна месопотамска държава, съществувала на брега на Ефрат през IV хил. пр. н. е.

В Сирия се намират огромно количество превъзходно съхранени замъци от XII-XIII век, построени от кръстоносците за осигуряване на своето могъщество в Близкия Изток. 
Крак-де-Шевале (Калаат ал-Хосн, 1150-1250 гг.) - замък, които според източници е служил за резиденция на гросмайстора на ордена на хоспиталиерите. Разположен на висок хълм в долината Букея (65 км. Западно от Хомс), замъкът се счита за образец на разнообразие от укрепителни средства, оригинални устройства от отбранителни съоръжения, а със своите огромни размери (площта на съоръженията е около 3 хил. кв. м.) - и най- красиво съоръжение от това време.

Цитаделата Калаат Салах ад-Дин (замъка Саон XII в.)- е един от най- впечатляващите замъци на кръстоносците, считан за непристъпен. Това е единствения в света образец на замък, изцяло изсечен върху скален монолит. И независимо от това замъка е бил завзет от легендарния султан Салах ад-Дин (Саладин) само за три дни. 
Огромната цитадела от черен базалт ал-Маркаб (средновековния Маргат) се извисява над древното финикийско морско пристанище Баняс на 6 км. югоизточно от съвременния град.  Огромното съоръжение с 14 кули се извисява на хълм, над 500 м., е последната крепост на кръстоносците на сирийското крайбрежие.

В околностите на четвъртия по големина град на Сирия и главно морско пристанище – Латакия се намира главния морски курорт на страната Шат ал-Азрак (Лазурен бряг). На 16 км. северно от Латакия е разположен Угарит (Рас-Шамра) – останки от финикийския град-държава, голямо пристанище, процветавало през XVI-XIII в. пр. н. е. и явяващ се родина на първия в историята на човечеството алфавит. 




Гласувай:
1



1. анонимен - npGobrKNkLXdqBqtc
02.11.2012 01:20
erAOpR <a href="http://qtqjeyizjzmf.com/">qtqjeyizjzmf</a>, [url=http://torvgnictcmx.com/]torvgnictcmx[/url], [link=http://gwhkvmiqicbw.com/]gwhkvmiqicbw[/link], http://ryclzsqthpkp.com/
цитирай
2. zaw12929 - много полезна информация
07.02.2023 18:52
много полезна информация
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 202908
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930