Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 15:16 - Забележителности в Словения: Любляна, Марибор и други градове
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 6502 Коментари: 0 Гласове:
0



 Република Словения — предалпийска държава на юг в Централна Европа. Славянските предци на съвременните словенци осели са на територията на страната от VI век. През VII век те образуват Карантания, която е една от първите славянски държави.

Около 1000 година са написани Brizinski spomeniki- първя писмен документ на словенски език. През XIV век територията на съвременна Словения попада под властта на Хабсбургите и по нататък влиза в състава на Австро-Унгария. Словения е била разделена на три провинции: Кранска, Горишка и Щаерска.

 

Преместването на търговските пътища и Тридесет годишната война през XVII век способстват за икономическия упадък на Словения, но през XVIII век стопанското развитие отново се активизира: увеличава се производството на различни стоки, селскостопанската продукция се увеличава с 60 %. Развива се национално просветителско движение. Този период е получил названието Словенско Възраждане.
През 1809—1813 г. голяма част от Словения влиза в състава на Илирийските провинции. През XIX век, особено в хода на Революцията от 1848—1849 г. в Австрия и след нея в Австрийското Приморие се развива словенското национално движение (център — Крайна).

През 1941 година след нападението на държавите от Оста на Югославия, Италия анексира територията до Любляна, а Германия останалата територия с град Марибор. Кралство Югославия се разпада в хода на Втората световна война, а Словения влиза в състава на Социалистическа Федеративна Република Югославия, която е обявена на 29 ноември 1945 година.

Войната в Словения (един от военните конфликти от войните, започнали при разпада на Югославия) продължава десет дни. На 23 декември 1991г. е  приета Конституцията на Република Словения.
Днес Словения е една от най- малките страни в Европа, но разнообразието на природата и богатата и история правят страната един от най- интересните туристически райони на Балканите. Планинските курорти в Юлийските Алпи граничат с морското крайбрежие на Адриатика, балнеологични курорти в Доленске Топлице, Рогашке, Слатина, Струняне, Порторозе, Чатеже и др. се редуват със съхранени средновековни колоритни градове Любляна, Марибор, Целе и др., а живописните планински долини, бурни реки, чисти езера, фантастични водопади и многочислени пещери (над 6 хил.), много от които под закрилата на ЮНЕСКО - настоящ рай за любителите на активен отдих.

Любляна

Население: 272 хил. жители (2011 г). Заема площ от 275 км2. Държавен език се явява словенския, много жители владеят немски и английски. Голяма част от вярващите са католици.
Околностите на града влизат в състава на древноримските владения още преди новата ера. През 34 г римската колония Емона, разположена недалеч от съвременна Любляна, получава правата на град.

Първото писмено споменаване на Любляна се отнася към 1144 година. През 1260 година за първи път е указан, като град на река Любляница.

 


С образуването през 1918 година на Кралството на сърби, хървати и словенци, станало по- късно Кралство Югославия, Любляна става столица на Словения в нейния състав. От началото на Втората световна война е окупиран от италианци (1941—1943), а след това и от немци (1943—1945).

Съществуват много версии за произхода на названието на града . По мнението на едни изследователи, името следва да се търси в словенското слово люблена, а според други — в латинското aluviana, по мнението на трети — в немското Laibach.
Любляна е построена на развалините на римската крепост Емона, има дълга и богата история. Центърът на града се счита разположения на висок хълм Люблянски град и Люблянска Катедрала, бившата резиденция на местните феодали. Интересни са Епископския дворец, Църковната семинария с фрески от работата на Джулио Калио (1721 г.), църквата Св. Яков (1615 г.) с осмостенния часовник Св. Франциск (1660 г.), църквата Св. Кирил и Методий, двореца Лонтовж на Новия площад (днес тук се намира Академията на науките и изкуствата), зданието на Националната и университетската библиотеки, бившия манастир от XIII в., а днес театър под открито небе - "Крижанке", родното място на независима Словения – Площада на Конгреса със зданието на Филхармонията, църковната енория Св. Троица (1726 г.), а така също Цанкарев дом, Дворец на конгресите и обширния културен център на площада на Републиката. 
В западната част на града е разположен живописния парк Тиволи с замъка и Художествената галерия, а на източния браг на реката - Градския Музей, имащ голяма колекция от древноримско изкуство. Интерес предизивикват Държавния музей, Музея за естествена история, Държаваната галерия, Галерията за съвременно изкуство, Общинската Галерия и Съвременната Художествена галерия, Словенския етнографски музей, Архитектурните музеи на замъка Фужине и дома на Йоже Плечник, Словенския технически музей, Музея на археологията в парка Якопичека, Музея на пивото, Музея на цигарите, Словенския училищен музей, Държавния театър опера и балет, Държавния драматичен театър на Словения и др.

Марибор

Марибор (словен. Maribor, нем. Marburg an der Drau) — град в източна Словения, втори по големина (95хил. д. 2011). Марибор е разположен на река Драва в подножието на планината Погоре.

Първото споменаване на замъка Маркбурх се отнася към 1164 г. Марбург става център на малко графство в долината на Драва, влязло по-късно в състава на херцогство Щтирия. След установяването на Щирия от династията на Хабсбургите (1278 г.) града започва бързо да се развива и става един от важните търговски центрове в региона. През 1532 и 1683г. Марибор успешно се отбранява от настъпващите турци.

Преди Първата световна война населението на града 80% е било немско и на 20 % от словенците, като немците са преобладавали в обществения живот и органите на градско управление. В същото време практически цялото селско население на региона е било словенско.

След присъединяването на Марибор към Югославия много немци напускат града, емигрирайки в Австрия. Закриват немските школи и организации.

През 1941 година Долна Щирия заедно с Марибор е анексирана от нацистска Германия. През април същата година Марибор е посетен от Адолф Хитлер, на които е организиран пищен прием в градския замък.

След освобождението Марибор бързо се развива, за което спомага близката австрийска граница и наличието на значителна квалифицирана работна сила. В резултат град става главен транспортен, промишлен и културен център на източна Словения. След провъзгласяването на независимостта на Словения през 1991г,, Марибор преживява период на криза поради загубата на югославския пазар, като нивото на безработица в града достигнал 25 %.

Марибор - един от красивите градове в Словакия, икономически и културен център на североизточната част. Тук най-интересни са площада на Свободата с разположен под нея най- голямата на Балканите винарска изба (площ - 20 хил. кв. м.), стария замък (1478 г., днес тук е разположен Краеведческия музей), Словенския народен театър (1852 г.), църквата Йоан Кръстител (XII-XVIII в.), зданието на бившата градска Ратуша (1515 г.), църквата Св. Людовик, Кулата (1310 г.), Еврейската кула и синагога (1456 г.), Водосъбиращата кула с винотеката "Винаг", Художествената галерия на Марибор, Музея на фотографията, красивия Градски парк с аквариума и терариума, а така също прекрасния планински курорт в Мариборско Похорие. 
Целе - още един от древните градове на страната, известен от античната епоха. Тук са се съхранили много здания от миналия век в железопътната гара, църквата Св. Мария (1310 г.) и Св. Сесилия, Народния Дом (1895-1896 гг.), Долния замък (Сподни град), Графския дворец (днес тук се намира Краеведческия музей), часовника Св. Даниил, мост Капуцин, градската Ратуша (1830 г.) и стария замък на графовете Целе - Стария Град югоизточния град.

В този район се намират замъци и много църкви в Словенска-Бистрица, резерватите в Логарска-Долина, Робанов-Кот, Голт, Смековец-Комен, Пленява и Лучка-Бела в долината Савиня най-големия храм в Словения - енорийската църква Св. Мелхиор и Св. Фортуната (1752-1761 г.) в Горни-Град, замъка Врбовец и църквата в Назаре, 90-метровия водопад Ринка в резервата Логарска-Долина, замъка с музея във Велене (XIII в.) и др.

Забележителности на други градове в Словения

Нотранска - относително малконаселен район, славещ се със своите ландшафти гори и карстови пещери. Тук са разположени две известни природни забележителности и една от най- знаменитата в света пещера - Постойнска-Яма и Шкоцян, които поради отсъствиео на близки съвременни хотели се посещават обично от столицата.

На 13 км. югоизточно от Сежани, между Постойна и Копер, се намират съхранилата се практически в първоначално състояние пещера Шкоцян. Водите на река Нотранска, през която от 45-метрова височина пресича моста Ханке, преди селцето внезапно изчезва в карстова пукнатина, открита през 1885 г. Недалеч лежи не по-малко екзотичната пещера Виленици - една от първите в Европа, за която е бил открит достъп за широката публика (XVII в.).
Горенска или Горна Карниолия – район от живописните Юлийски Алпи, девствени гори, чисти езера и картинни пейзажи. Най-високия връх в Словения -Триглав (2863 м.) се намира в националния парк Триглав (4% териториятата на страната) - единствен резерват в Юлийските Алпи, на територията на които се намират знаменитите планински курорти Бохин, Блед и Кранска Гора. 
Най-големия град в Горна Карниолия - Кран, разположен в подножието на алпийския хребет Камник и Савиня. Старинните квартали между площада Маистров Трг и църквата Св. Фабиан (1478 г.) съседстват със съвременните квартали, а колоритните съоръжения на площада Главки Трг се засенчват от мостовете на Кокр.

Бохин е разположен в района на най- голямото в Словения (площ 328 ха, дължина 4 км.) едноимено езеро. Скиорският регион Бохиня обединява няколко центъра, най- големи са Вогел, Кобла и Соришка Планина. Самият Бохин лежи на 525 н. в., зоната за ски е от 570 до 1800 м. и се обслужва от  десетки лифтове. 
На платото Вогел (1569 - 1800 м.), славещ се с "дълъг сняг" (устойчива снежна покривка от средата на декември до края на април), работят 8 лифта. Тук има 17 трасета с обща дължина 36 км. при максимална дължина 7,5 км. и височинен перепад от 1200 м. Има осветено трасе и 15 км. трасе за равнинни ски. Осем километра от пистат се подържат от 3 снегохода. 
Модерният курорт Блед разположен на 40 км от столицата на брега на едноименното езеро, през зимата се карат кънки, а през лятото може да се къпете. Този курортен ъгъл се ползва с широка известност още през средновековието, привлича красотата на езерото, на което лежи малък остров с църква и прекрасно развита инфраструктура не докоснала природните красоти на околностите.

Най- големият планински курорт се явява Кранска-Гора, разположен на северозапад, на няколко километра от границата с Австрия и Италия. Зоната за ски се простира между 980 - 2300 м. и включва 23 трасета с 20 лифта), а така също за равнинни ски. Административният център на областта - Ново-Место (70 км. от Любляна), основан през 1365 г. Тук интересни са църквата Св. Николай, францисканската църквс Св. Леонард (XV в.), площада Главни Трг с Ратушата и много средновековни здания, старинната Гимназия (1746 г., днес тук се намира музикална школа), Музея Доленск и мнго стари здания. 
Оточец (6 км. от Ново-Места) привлича със своя Замък на остров (превърнат в розкошен хотел), Иванчна-Горица - абатство Стична (1136 г., най- древния манастир в Словения) и замъка Богеншперк, Рибница - църквата Св. Стефан (XIX в.) и Етнографския музей в частично съхранения замък от XIII в., а Сотеска – руините на грандиозен замък (1231 г.). Недалеч е разположен  първия балнеологичен курорт на территорията на Словения - Доленске-Топлице (XIII в.) със замъка Жужемберг (1293 г.), а така също горещите източници Шмарешке-Топлице (в документи от 1392 г.).  
Приморска - обширен югозападен район, включващ в себе си долината на река Соча, Идрия, Карст (Сежана) и част от Адриатическото крайбрежие – Истрия. Това е един от най- популярните туристически райони, предоставящи великолепна възможност практически едновременно да се спуснете със ски по планинските писти (на територията на три страни - Словения, Италия и Австрия), да осъществите спускане по бурните планински реки или да отдъхнете на плажовете по Адриатика. Тук ски сезона е от декември до май. Основни забележителности - чистата река Соча и водопада Бока (височина 106 м., ширина - 25 м.). 
Идрия, един от древните населени пунктове в страната, славещ се с традиция при плетенето на дантели, а така също замъка Геверкенег (днес тук е разположен Градския музей, признат през 1997 г. за най-добър технически музей в Европа), църквата Св. Троица (1500 г.), Художествената галерия в старинното здание на бившето градско зърнохранилище (1770 г.), Дивото езеро (Дивже Езеро) и накрая древните живачни рудници в Европа. Малкото градчеЦеркно - един от центровете на ски- спорта в страната (трасето Чрни-Врха спускащ се от 1291 м., 4 лифта) и екологичния туризъм. Интересно е и малкото градче Айдовшчина на мястото на древноримската крепост Кастра, "винарската столица Приморска" - Випава, средновековното селище Щанел, великолепния замък в Доброво, древните църкви в Койско (XVIII в.) и Ведрияне (XVI в.), а така също урбанизирания град Нова-Горица.
Промишленият и пристанищен Копер - главен град на Истрия. Тук трябва да се види великолепния площад Титов Трг, зданието Лоджии (1464 г.,днес тук е разположено кафе и художествена галерия), катедралата Св. Мария (XV в.), църквата Св. Николай (XVI в.), ротондата Йоан Кръстител (Кармин, 1317 г.), църквата Св. Басо (XVI в.), арсеналите Форестерия и Америя, старинното зърнохранилище Фонтико (XIV в.), градската врата Муда (1516 г.), двореца Гравизи Барабабянка, дворецът Белграмони-Такко (1600 г.) с прекрасен Регионален музей, двореца Тотто (XVIII в.), двореца Брутти и най- древното здание на града - Ротондата Вознесение (1082 г.). 
Пиран – перлата на Адриатическото крайбрежие и един от най- популярните курорти. Сред тесните улички на стария град се открояват Крепостните врати (XIII в.), площада Тартини, църквата Св. Петър (1818 г.), Ратуша и вратата Долфин (XV в.), Двореца на правосъдието (XIX в.), църовата Св. Франциск (XVIII-XIX в.), църквата Дева Мария (1404 г.), църквата Св. Георги (XIV в.), покровителя на града, църквата Богородица с камбанария (1608 г.), църквата Св. Стефан (XIV в.), малък Аквариум, Морски музей и Художествена галерия Минорум. 
Порторож оъ XIX век се слави със своите пясъчни плажове и казина, първото от което е открито още през 1913 г., а така също приморския булевард Обале. В града има малко исторически забележителности - природен парк "Форма Вива", Морски музей и Музея на Солта, но затова пък наоколо има много висококласни хотелски комплекси и водолечебници. Солно-алкалните морски отлагания, "маточната" вода, морската лечебна кал - "пелоиди", микроклимат и термоминерална вода - всчичко това превръща града в крупен курортен център. 
Малката област Бела-Крайна разположена на югоизток, на границата с Хърватия. В Метлика са интересни църквата Св. Николай (XIII в.), кулата- резиденция на командора на тевтонския орден - Коменда, Краеведческия музей в старинния замък и Музея на пожарното дело.

Разположен на високото плато Чрномел не е богат на забележителности, но църквата Св. Дух (1487 г., извършват се разкопки), църквата Св. Петър (1228 г.), руините от храма Митхра (III в., 4 км. от Чрномел) и Дома на културата, в които е заседавал първия парламент на свободна Словения, трябва да се видят. 
Щаерска, най- големия регион в страната, - земя на лозари, пивовари и стъклари. Щаерска е известна с красотата на своите градове, горещи източници и снежни склонове на Камнишските и Савински Алпи. 
Птуй се счита за най- древния град на територията на Словения и има статус на град-музей. Към основните забележителности на града се отнасят древните квартали около улиците Муркова, Ядранска и Словенския площад, Францисканския манастир (1280 г.), църквата Св. Петър и Павел (XVI в.), църквата Св. Георги (XIII в.), Ратуша, Дравската кула (1551 г.), доминиканския манастир и замъка Птуйски Град (X-XI в., днес тук е разположен Краеведческия музей), бившата резиденция на Залцбургския епископ - Мали Град (Малкия замък).
Североизточната област Прекмуре привлича внимание със своята смесена финно-угорска и славянска культури, а така също множество старинни замъци и храмове. Най- интересни са замъците и църкви в Мурска-Собота, църквата Св. Мартина в Мартянци, горещите извори в Моравске-Топлице, Бановце, Раденце, Терме Зрече и Лендаве, чудотворната църква Богородица, олимпийския център Рогла (височина - 1 517 м., 11 лифта и трасета с обща дължина 10 км.) – най-големия спортно-оздравителен комплекс в Словения и др.
Курортните комплекси Добрна, Зрече, Лашко, Рогашка Слатина, Струнян, Тополшица, Чатеж и Прекмурските равнини са известни далеч зад пределите на страната. А замъците в Мокрице, Винице, Оточеце, Доброво, а така също Грм, Хаасберг, Снежник, Заприце, Пещерний, Блейский, Кранский, Кромберк, Лашский, Локский, Стрмолский и Турякский и др., привличат огромно количество любители на старини от цял свят. 
Възможностите за активен отдих в Словения са практически неограничени - много планински курорти, рафтинг по река Соча, пързаляне с канки по езерото Блед, изкачване по ледени водопади, топлите води на Адриатика, националния парк Триглав с неговата прекрасна флора и фауна - всичко това позволява да се избере всякакъв вид отдих "по вкус".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 202201
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031