Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2012 14:34 - Икономика на Бутан: промишленост, селско стопанство, транспорт
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 1609 Коментари: 0 Гласове:
0



 Икономиката на Бутан е една от най-малко развитите в света, основана на селско и горско стопанство, които предоставят основни средства за съществуване на над 60 % от населението. Селското стопанство се състои в значителна степен от натурално стопанство и животновъдство.

Голяма част от развиваните проекти, такива като пътно строителство зависят от индийски мигранти. Образцово образование, социални програми и програми за околна среда се реализират с подръжката на многопрофилни организации за развитие.

 

Силно развитие е получило терасното земеделие в долината на Пунакха, дзонгхаг Пунакха, като се отглеждат кардамон, ябълки, портокали и кайсии за азиатския пазар. Добивът на дървесина става в южните части под строг контрол.
Слаби страни: в много отрасли на обществения сектора — от пътното строителство до образованието — използва се индийска работна сила. Голяма част от населението живее от селско стопанство; поради стръмните планински склонове култивира се малка площ земя. Промишлеността почти отсъства.
Бутан — аграрна страна. За над 80 % от населението селското и горско стопанство се явяват главен източник на доходи. Освен това, правителството активно се занимава с екология (половината територия на Бутан е заета от национални паркове, в които например е забранен лова), поради тази причина развитието на промишлеността не влиза в плановете на бутанските власти. Има няколко предприятия за дървообработка и хранителна промишленост (в това число по лиценз се произвежда Кока-кола). Главен износ се явява екологичния ориз, плодове и електроенергия, произвеждана от хидроелектростанции.

Парична единица — нгултрум. Курсът е вързан към индийската рупия, която също е обявена за легално платежно средство на цялата територия на Бутан. Курсът към 1 долар е 49,03 нгултрума. Инфляцията през 2003 година е била 3 %.
Правителството на Бутана официално не разглежда БВП, като мерило за развитието на икономиката, а се ориентира на показателя брутно национално щастие (Gross National Happiness). Брутното национално щастие се разглежда, като ключов елемент в икономиката, която е съгласувана с будистките духовни цености.
В Бутан практически отсъства корупция. В рейтинга на Transparency International 2006 година Бутан заема 32 място в света по ниво на корупция, отстъпвайки в Азия само на Сингапур, Хонконг, Макао и ОАЭ.

Промишленост на Бутан

Бутанската промишленост води своята история от 1970 г. Тук преобладават три главни отрасъла: производство на цимент, продоволствия и горски материали.

 


На външния пазар страната поставя горски материали и изделия от дървесина, ориз, плодове, подправки. Освен това, Бутан продава електроенергия в съседен Индия.

Селско  Бутана

Селското стопанство — важен отрасъл в икономиката на Бутан. На селското стопанство се падат 22,3 % БВП (2006 г.), а в отрасъла са заети 63 % (2004 г.) от заетото население.
Главни приоритети в селското стопанство на Бутан се явява увеличението на производителността на единица селскостопански труд и единица селскостопанска земя, а така също самозадоволяване от основни селскостопански култури. Управлението на селското стопанство в Бутан е затруднено поради проблем с напояването, пресечената местност, ниското качество на почвите и ограниченото количество обработваеми земи.

В селскостопанския сектор се внедряват различни проекти:

1.     Проект за развитие на долината Паро

2.     Проект за развитие на Гелепху

3.     Проект за развитие на долината Пунакха - Вангди

4.     Проект за развитие на района Трашиганг - Монгар

5.     Проект за развитие и иригация на планинския район Циранг.

Производството на такива култури, като ябълки, портокали и кардамон се увеличава и е печелившо. В някои райони на терасовидно земеделие се отглеждат овошки.

Транспорт и комуникация на Бутан

Строителството на пътища в Бутан, съгласно официалната статистика в кралството е 4007 километра пътища и 426 моста. През 2003 година са регистрирани 25000 транспортни средства. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 203123
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930