Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 12:10 - Забележителности на Алжир-паметници, музеи, история култура
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 2986 Коментари: 0 Гласове:
0



 Алжир e страна с много удивителнИ и загадъчни места, които следва да се посетят. Алжир е причудлив коктейл от различни культури и чуждестранно влияние. 

Айн Сефра обичайно се нарича `вратата кън Сахара`. Сам по себе си града не е богат на забележителности, но това направление заслужива внимание, защото това е едно от хубавите места, непосредствено граничещо с пустиние. Алжир е най- големия и важен алжирски град, определено това направление не трябва да бъде изпуснато. Това е шумна столица, която Ви дава възможност да се докоснете до гародския живот.

Голяма част от гостите в първите дни могат да изпитат лек културен шок от необикновенните впечатления, които произвежда тази страна. Трябва да се отбележи, че в Алжир няма така добре развит туризъм, като в Америка и Европа.

Към забележителностите на Алжир се отнасят: многочисленните руини на древни градове строени от финикийци, картагени, римляни и византийци по крайбрежието на страната.

Забележителности на столицата Алжир

Алжир или старити наименование Ал-Джазаир — столица и най-голям град на Алжир. Названието на града идва от арабското «ал-Джазаир», което в превод означава «острови», тъй като преди е имало 4 острова, които през 1525 година са се слели с материка.Население 1,6 млн души., а с агломерацията над 2,2 млн. Съвременната част на града се простира около крайбрежието, а старата част на стръмен хълм, на които връх се намира цитадела — около 140 метра над морето.

Градът е основан през X век на мястото на развалините на малкото римско поселение Икозиум. Първоначално е принадлежал на арабите, а след това на турците.

Забележителности: Новата джамия (Джамаа Ал-Джадид) в Алжир — края на XIX в.Крепостите: Касба (крепост от турско време), джамии: Голямата джамия (1096) с минарето (1323), джамията Сид Абдарахман, Кетшава, Джами-ал-Джадиди (XVII век), Базиликата на Африканскаа Богородица (XIX век).

Забележителности на градовете в Алжир

КАЛА-БЕНИ-ХАММАД (основан през 1007 година и разрушен през 1152 година) днес се явява източник на достоверна информация за укрепенията в мюсюлманския град - древната столица Хамадид . Джамията с малките стаи с 13 пътечки и 8 реда места, явяваща се една от най-големите в Алжир.
КОНСТАНТИНА - необичайно красив град, които е разположен на северо-изток. Същества легенда, че някога бурнната река Румел е изрязала в скалите остров.
Градът винаги е открит за туристи и с дружелюбие показва своите забележителности:

  • Дворец Ахмед Бей,
  • Джамията Джамма ел-Кебир,
  • Музей Цирт, със своите археологически експонати,
  • Стените на стария град, построени от арабите със скулптурни изображения от римско време,
  • римската цитадела,
  • Джамията Сидиел-Катани (XVIII век),
  • Дворецът от XIX век,
  • целебният източник Хамам Мескутин, които лекува всички болести (включително диабет). Температурата на водата в него е 98 градуса.

ТАМАНРАСЕТ разположен на юг  и е знаменит благодарение на разположен наблизо лунна планина Хоггар и поселенията на номадите-туареги.
ОРАН - втори по значение град в страната. Сред забележителностите се открояват Великата Джамия (XVII век), средновековната Цитадела Санта-Круз и отличните плажове.
ТЕЛЕМСЕН - още един древен град на север, в киото трябва да се обърне внимание на Голямата Джамия, крепостта Мансура и джамията Сиди Белхасан, в която днес има музей.
В град БЛИДА се намира джамия, построена от пирата Барбароса (Хайрадин).
В АНАБА се намират руините на античния град Афродизиум (в началото на първото хилядолетие  града е бил център на ранното христианство и през 430 година в него умира св. Августин).
В БИСКРА е гробницата на завоевателя на Северна Африка Окба (най- първия надпис на арабски език на територията на Африка).
На територията на ТАСИЛИН-АДЖЕР се намират най- големите групови доисторически изкусственни пещери в света, на стените на които са се съхранили над 15 000 рисунки и гравюри, увековечаващи периода на климатични изменения, миграции животни и еволюцията на човешкия живот в Сахара от 6 хил. пр. н.е. до първите векове на н.е. Впечатляват геологическите образования на тези местности, размит пясъчник на които се формират "планински гори".
Ландшафтът в долината МЗАБ е сформирана през X век около укрепения град, като се създава впечатление, че времето е спряло. Простотата, функционалността и великолепието се съчетават с околната среда, като архитектурата на Мзаб е била предназначена за преживяването на община, уважаваща семейната структура.
Град ДЖЕМИЛА е расположен на 900 м надморска височина. Неговите храмове, базилики, триумфални арки и други здания се явяват ярки примери на римското градостроителство, приспособено към разполагане в планини.
ТИПАСА явява се древен пунически търговски пункт в Средиземноморието, завоюван от римляните и преобразуван в стратегическа база ая завоюване на кралство Мавритания. Днес се е съхранила уникална група от постройки с римско, раннохристианско, византийско произхождение, разположени заедно с местните паметници .
ТИМГАД е основан в стотната година от нашата ера като военна колония. Градът се явява превъзходен пример за римска архитектура, построен във вид на квадрат по две перпендикулярни улици, пресичащи се от край до край.
Но най- интересна е дивата природа с неповторими пейзажи и великолепни видове. Алжирска Сахара - заема 90% от територията на Алжир. Територията на Сахары е заета от камениста пустиня, така наречените хамадами и пясъчници - ергами.
Високото Плато - регион в южната част на страната. Тук практически няма никакви водоеми.
Тел - регион на сервер, които представлява низ от тесни долини.
Главна река на страната - Челиф - извира в Атласките планини, и се влива в Средиземно море.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 203200
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930