Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2012 15:57 - Природа и забележителности на Ангола
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 2199 Коментари: 0 Гласове:
0



 Ангола e една от най-големите републики на територията на Африка и голяма част от населението и живее доволно бедно, независмо от изобилието на природни изкопаеми. Но бедността и културата не пречат да се оценят великолепните пейзажи и разнообразна фауна в страната. 

Основно туристите в Ангола са привлечени от природните забележителности — почти 1600км океанско крайбрежие, буйни тропически гори, живописна савана и великата пустиня Намиб на юг. В районите, свободни от военно и междуетническо противопоставяне са се съхранили уникални племена, които и до сега водят живот, близък до каменната ера, което привлича тук  много етнографски експедиции и любители на «екологичния» туризъм.

 

Ангола е страна на пейзажи, живописни картини, нарисувани от ръката на  природата. Плажове, океан, буйни тропически гори, а до тях великолепно разположена пустиня Намиб. Националният Парк Кисама (Бенго) е разположен в северо-западната част на Ангола приблизително на 70 километра от Луанда. Атлантическият океан формира 120-километрова западна граница на парка, докато реките Кванза и Лонга съответно северните и южни граници (парка заема област от почти 9 960 кв. км.). 
«Интериорът» на парка включва плътна тропическа гора , савана с достатъчно големи за този регион дървета и големи открити поля, което създава за местната флора и фауна изключително благоприятни условия. Поради различни фактори от типа на 20-годишната война и широко разпространеното бракониерство, са се съхранили малко от някога изобилстващите стада диви животни, но възстановяването на фауната се извършва с достатъчно бързи темпове.

Луанда

Луанда се явява столица на Ангола още от колониални времена (основана е през 1575 г). Градът се слави със своите постройки с колониална архитектура и павирани възхитителни мозайки тротоари, а така също очарователна смесица и епохи в планировката и застройката на градовете.

Достатъчно популярни са Музея Ангола със забележителна етнографска колекциея и музея Дунду, а така също колониалните здания на Университета и португалската крепост Сан-Мигел (XVII в.). Пътешественниците, на които Луанда няма да направи впечатления, ще бъдат удовлетворени от красотата на анголските плажове, тропически гори, своеобразното очарование на саваните и разнообразието от диви животни, в частност стаите за екзотически птици. Област Намиб

В областта Намиб морето, пустинята и саваната се срещат едрин с друг, създавайки спиращи дъха пейзажи и вероятно май-добрите климатични условия на Анголското побережие. Между Намиб и Томбва са разположени местата, където расте Велвичия мирабилис — уникално пустинно растение, което на външен вид напомня гигантск октопод.

Графство Бибала

Приблизително на 150 км от столицата на страната лежи графството Бибала — красива природна област, известна с минералните си води със силно изразен лекарствен ефект. Томбва- друг голям град на крайбрежието в областта Намиб се явява втори по население в страната и най- голямо рибарско пристанище в областта.

Град Бенгела

В град Бенгела се намира един от най- добре съхранените колониални фортове в Африка, построен тук през XVI в. за защита на процъвтяващата тогава търговия с роби в региона, и за своят дълъг живот успял да "участва" във всички войни, преминали по тези земи. Ангола също така винаги се е славила със своята система от национални паркове.

Град Томбва

Томбва, друг голям град по крайбрежието на областта Намиб и се явява втори по величина демографски център в страната и най- голямо рибарско пристанище в областта. Ежедневно стотици кораби отплават от тук за риба, като вземат със себе си и туристи. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 203241
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930